Vad är grejen med välsignad hudvård?


Brukar du också smörja in ansiktet omsorgsfullt varje kväll och samtidigt be en liten bön till högre makter om att den rynkbekämpande retinolen, pigmentblekande c-vitaminen eller fuktgivande hyaluronsyran ska göra sitt jobb och du vakna både lenare, mjukare och slätare? Du är inte ensam. Vad sägs om att smörja in huden med produkter som har blivit förseglade med böner, meditation och andlig musik? Hudvälsignelse på burk, helt enkelt.

Jo, du läste rätt. Även om välsignade hudvårdsprodukter fortfarande är en ganska sällsynt kategori på skönhetshyllan – inte minst här i Sverige – är fenomenet vanligare utomlands. Vad är då välsignad hudvård? Termen har jag förresten myntat själv. Det skiljer sig så klart från märke till märke men ofta handlar det om produkter som är tillverkade i närheten av meditation och/eller andlig musik och välsignade med en särskild bön innan de förseglas och skeppas ut till konsumenterna.

Australiensiska Sodashi grundades redan 1999, där de anställda varje eftermiddag mediterar på märkets högkvarter. I labbet, där produkterna tillverkas, spelas det dessutom ayurvedisk regnmusik. Syftet med meditationen och musiken är både att ingredienserna ska få en uppiggande boost och att produkterna ska fungera ännu bättre eftersom de tillverkade i en lugn och avslappnande miljö.

Brittiska de Mamiel lanserade 2013 exklusiva oljor där grundaren, Anne de Mamiel, ber, mässar och mediterar vid oljorna innan de får vila i två månader i ett särskilt rum med musik. Tanken är att oljorna genom denna process ska bli ännu mer vitala. Idag finns de Mamiel inte bara på exklusiva varuhushyllor världen över utan också på Richard Bransons privata söderhavsö. När miljardärens prominenta gäster stiger på planet för att åka hem till verkligheten brukar de enligt uppgift få Mamiels speciella jetlag-olja med sig som avskedspresent. En del kan verkligen konsten att vara perfekta värdar.

Är då produkter tillverkade under meditiation och bön är mer effektiva än traditionell hudvård? Svaret är att ingen egentligen vet eftersom det inte finns några vetenskapliga studier (men anhängare brukar så klart mena att de både KÄNNER och SER en skillnad).  Kanske fungerar mässandet och gör hudvården extra verksam. Kanske är alltihop bara mumbo jumbo. Kanske spelar det, egentligen, ingen roll. Huvudsaken är ju att produkterna lägger sig mjukt på våra kinder, doftar gott från sängkudden och får oss att känna oss väl till mods. Resten får de högre makterna ta hand om.

In English: Blessed skincare is coming our way.

1 Comment

  • Reply
    Mi
    4 oktober, 2018 at 11:28

    ”nnan de får vila i två månader i ett särskilt rum med musik” …… VILA …………. det är absolut upp till en och var men HA HA. extra haha eftersom jag vet vad Mamiels produkter kostar, då får man hoppas att alla ekologiska godsaker inte påverkas av sin, hrm, extra vilotid innan dom når konsumenterna 🙄

Lämna ett svar