Fake news i skönhetsbranschen

UPPDATERING 1: Enligt flera källor, bland andra The Cut, ska Sunday Riley nu ha medgett i en instagramkommentar att de har uppmuntrat sina anställda att skriva positiva recensioner. Jag har väldigt svårt att tro att detta är en engångshändelse. Sunday Riley må ha varit de första att eventuellt blivit upptäckta men de är troligen långt ifrån de enda.

UPPDATERING 2: Enligt Marlena Stells twitterkonto ska hon, tillsammans med Netflix, spela in en dokumentär om skönhetsbranschen och dess baksida. Det här kan bli hur spännande som helst.

Säga vad man vill om Donald Trump men han har faktiskt en poäng: vi är totalt omringade av fake news. Så är självklart också fallet i beautybranschen, inte minst när det gäller falska påståenden kring resultaten av till exempel anti-rynkcrèmer eller volymgivande mascaror. Det är också sant när det gäller omärkta samarbeten mellan skönhetsmärken och influencers på sociala medier. I Sverige är det enligt marknadsföringslagen olagligt att skriva sponsrade inlägg utan att ha med en tydlig annonsmärkning. Men trots att den kända influencern Alexandra Kissie Nilsson blev dömd för smygreklam i sociala medier så sent som i våras kryllar våra flöden fortfarande av inlägg med tvivelaktigt syfte eller svajig sanningshalt. Du vet att du har sett dem.

Sponsrade, positiva inlägg är en väl inarbetad arbetsmetod i influencersammanhang men vad sägs om inlägg som medvetet försöker sänka konkurrerande skönhetsmärken? I slutet av augusti postade den amerikanska beautyinfluencern Marlena Stell ett uppmärksammat youtube-inlägg som har rört om både influencer- och skönhetsbranschen, inte minst i USA. När Stell försökte promota sitt egna skönhetsmärke bland sina influencerkollegor stötte hon, enligt youtube-inlägget, på en solid betalmur av höga arvodeskrav. Enligt Stell ville bloggarna ha närmare 540 000 kronor för en positiv youtube-recension medan ett positivt inlägg på instagram gick loss på närmare 180 000 kronor. Och inte nog med det: Stell hävdade sig veta att flera skönhetsbloggare ska ha erbjudit skönhetsföretag att för höga arvoden inte bara recensera produkter med överdriven entusiasm utan också kritisera och sänka andra, konkurrerande varumärken.

Stells videoinlägg fick snabbt både stor spridning och stort gehör, bland annat av makeupartisten och varumärkeskonsulten Kevin James Bennett. Han hävdade i ett eget inlägg på instagram att han med säkerhet visste att en stor beautyinfluencer ska ha begärt närmare 760 000 kronor av ett sminkföretag för att skapa en negativ produktrecension av ett konkurrerande varumärke.

Låter beautybloggarnas lönekrav en smula världsfrånvända? Kanske. Faktum är det kan vara minst sagt lönsamt att vara en framgångsrik influencer med många följare. Di Digital publicerade i slutet av augusti en undersökning om hur mycket våra egna, svenska influencers drar in varje månad. Till exempel skönhetsprofilen Therése Lindgren omsatte drygt 19,6 miljoner kronor under 2017 med en utdelning på 13 miljoner kronor.

En annan typ av fuskande som verkar pågå i skönhetsbranschen är påhittade produktrecensioner på nätet gjorda av skönhetsföretagen själva. Igår briserade en annan skandal i USA när en före detta anställd vid hudvårdsmärket Sunday Riley hävdade att hen och hens kollegor regelbundet tvingades att skriva falska, positiva kundrecensioner om Sunday Rileys produkter på Sephoras hemsida. Anklagelsen kom tillsammans med ett uppladdat dokument, vilket ser ut som ett mejl skickat från Sunday Riley till sina anställda. Mejlet ger bland annat anvisningar om hur man skriver en recension med dold IP-adress och hur en trovärdig recension bör se ut.

Sunday Riley har i skrivande stund inte bemött anklagelserna men det är svårt att veta vad som är sant och vad som är fake news. Är det Marlena Stell, Kevin James Bennett eller Sunday Rileys visselblåsare som far med osanning eller pågår det ett fult spel i skönhetsbranschen? Med tanke på de intäkter som enbart våra svenska influencers hittills redovisat kan vi iallafall vara överens om att kombinationen skönhet + sociala medier är big business.

In English: Fake news are everywhere, including the beautybiz.

No Comments

    Lämna ett svar