Föroreningar är lika med big business i skönhetsvärlden


Påminner din hudvårdsarsenal om min? Jag skriver arsenal med flit, det pågår verkligen ett krig därute. Och då menar jag inte bara fajten mot rådande säsong med det överhängande hotet om torr, glåmig och livlös hud. Med tanke på att anti age-crèmer är världens mest sålda hudvårdsprodukt slåss också de allra flesta av oss med näbbar och klor mot tidens tand och dess fina linjer och pigmenteringar (FYI: Enligt undersökningsföretaget Orbis beräknas den globala anti age-marknaden vara värd 2700 miljarder kronor år 2021). Jag gillar att tro att min hudvårdsarsenal är synnerligen välskräddad vad gäller innehållet av regelbundna doser med c-vitamin för lyster, retinol mot åldersnoja och hyaluronsyra mot torrhet. Och så SPF mot skadliga UV-strålar förstås. Kan det vara så att mitt ansikte är lika välskyddat mot yttre angrepp som guldskatten på den amerikanska militärbasen Fort Knox? (Över tusen miljarder kronor sägs den vara värd. Å andra sidan skulle väl många hävda att en ungdomlig hud är minst lika värdefull).

Kanske, kanske inte. Faktum är att jag inte alls har nämnt det hot som skönhetsbranschen i allt större grad väljer att erbjuda skydd emot, nämligen pollution eller föroreningar på ren svenska. Att föroreningar är dåliga för miljön är gammal kunskap, att de har negativ effekt på vårt välbefinnande en något nyare insikt. Forskare har till exempel kunnat påvisa att det finns ett samband mellan föroreningar och dålig hälsa, särskilt hjärt- och lungsjukdomar. En studie publicerad i tidskriften Nature i september 2015 gick ännu längre och menade att 3,3 miljoner människor dör varje år på grund av föroreningar, vilket är fler än malaria och HIV tillsammans. Enligt Health Effects Institute andas 95 procent av världens befolkning luft som kan klassas som hälsovådlig. Men det är inte allt. På ett kanske lite ytligare plan visar forskning att rök, avgaser, damm och andra kemiska partiklar som finns i atmosfären får huden att åldras och det i raketfart.

Luftföroreningar består av små partiklar som, enligt vissa rön, kan ta sig in i hudens porer och medföra att huden åldras i förtid. Det som sker är att partiklarna genererar ett överskott av fria radikaler, vilka anses skada hudens förmåga att producera kollagen och därmed också att behålla fukt. Fria radikaler har länge varit utskällda i hudvårdssammanhang. De kan beskrivas som mycket instabila molekyler, vilka studsar runt i huden med det lömska uppdraget att stjäla elektroner från friska celler och därmed förstöra dem. Ett gerillakrig i det lilla som dock lämnar synliga spår ansiktet i form av hyperpigmentering och fina linjer. Fria radikaler kan dessutom påverka huden så att den blir mer känslig och inflammerad, vilket gör att rosacea- och akneutbrott blir ännu värre. Har du inte heller smort in ansiktet med produkter som är märkta med anti-pollution? Det är nog hög tid att börja nu.

Det är i alla fall vad skönhetsbranschen vill att du ska tänka, eftersom den i allt större grad ser till att märka sina hudvårdsprodukter med anti-pollution eller så kallade cityblocks. Bland andra Clarins, Vichy, Bareminerals, Shiseido, Dior, Nivea, This Works och Drunk Elephant erbjuder alla hudvård som ska innehålla skydd mot föroreningar. Även undersökningsföretaget Euromonitor har noterat detta i sin senaste rapport, där de skriver att dålig luftkvalitet mest troligen kommer att ha en positiv inverkan på skönhetsföretagen. Detta eftersom allt fler människor väljer att flytta till storstäder och andra urbana miljöer, där just dålig luftkvalitet är ett av de största problemen. ”Att investera i hudvård med påståenden om att vara anti-pollution kan vara en bra strategi för företag att kapitalisera på den lukrativa hudvårdsmarknaden”, skriver Euromonitor bland annat i rapporten.

En fråga är ju så klart ifall föroreningar är någonting vi borde oroa oss för i hudvårdssammanhang och hur mycket. En annan hur mycket skydd produkter märkta med anti-pollution eller cityblock verkligen erbjuder. Clinique har till exempel hamnat i blåsväder efter att uppmärksamma konsumenter noterat att märket ganska tystlåtet relanserat sin ansiktscrème Dramatically Different Hydrating Jelly till det nya namnet Dramatically Different Hydrating Jelly Anti-Pollution utan att ändra i ingredienslistan. Å andra sidan innehåller produkten bland annat extrakt från solrosfrö och gurka, vilka innehåller den kemiska föreningen antioxidanter. Antioxidanter är också det mest kraftfulla skyddet mot föroreningar, eftersom de enkelt förklarat kan avbryta och neutralisera de fria radikalernas illasinnade framfart i huden. Ifall glömde Clinique bort att skriva anti-pollution i första produktionsomgången eller om de plötsligt insåg att ingrediensvalet på uppstramade solrosfrö och återfuktande gurka även kunde tillskrivas nya, skyddande egenskaper får vi dock aldrig veta.

Kanske är föroreningar någonting vi borde skydda oss lika aktivt mot som UV-strålar, kanske är det bara skönhetsbranschens senaste modeord. Den populära skönhetsbloggaren och influencern Caroline Hirons sa i en intervju i brittiska The Guardian tidigare i år: ”Det finns ett uppenbart incitament för industrin att presentera ytterligare en produkt som en nödvändighet (…) industrin är mycket bra för att få folk att känna att de saknar något eller att de utsätter sig i fara”.
Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

In English: Unsafe air might be a good thing for the beauty business.

No Comments

    Lämna ett svar